Foto: Fokalizator

Podgorica Promocija publikacije “Tevba”, notnih zapisa kompozicije prof. dr Senada Gačevića, biće organizovana u utorak veče (26. 12. 2023.) u 20 sati u podgoričkom Book Caffeu, a o Gačevićevom djelu govoriće muzikološkinja prof. dr Sonja Marinković i urednik u Fokalizatoru prof. dr Vladimir Vojinović. Fokalizator se na ovaj način pridružuje proslavi jubileja povodom 40 godina stvaranja istaknutoga crnogorskoga kompozitora, profesora Gačevića, koji je i urednik za muzikologiju u redakciji Fokalizatora.

Prof. dr Senad Gačević (Titograd, 1962) završio je studije Kompozicije (klasa prof. Željka Brkanovića) na Muzičkoj akademiji u Titogradu i poslijediplomske studije na Konzervatorijumu „Petar Iljič Čajkovski“ u Moskvi (klasa prof. Nikolaja Sideljnikova). Autor je solističke, kamerne, orkestarske, horske muzike, kao i muzike za pozorište i film. Utemeljitelj je više žanrova u crnogorskoj muzici. Autor je i koautor više radova i knjiga iz oblasti etnomuzikologije i muzikologije. Djela su mu izvođena na prestižnim festivalima i scenama širom Evrope (Crna Gora, Srbija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Makedonija, Hrvatska, Slovenija, Austrija, Francuska, Rusija, Ukrajina, Italija, Turska) i u SAD. U toku skoro tri decenije je jedan od najagilnijih i najuspješnijih organizatora muzičkog života u Crnoj Gori. Obavljao je i niz rukovodećih poslova na Muzičkoj akademiji Univerziteta Crne Gore (Podgorica – Cetinje) prošao je izbore u sva akademska zvanja od asistenta do redovnog profesora. Dobitnik je više nagrada i priznanja među kojima su i najviše državne nagrade za oblast umjetnosti i pedagogije.

Dr Sonja Marinković, muzikološkinja, redovna profesorica na Katedri za muzikologiju Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, predaje istoriju muzike i metodologiju naučnoga rada. Članica je redakcije Internacionalnoga časopisa za muziku Novi Zvuk, glavna urednica časopisa Mokranjac; direktorica XIV i XV međunarodne Tribine kompozitora u Beogradu (2005–2006). U istraživanjima bavi se pitanjima odnosa folklora i kompozitorskoga stvaralaštva (njena doktorska disertacija bila je Muzički nacionalno u srpskoj muzici prve polovine 20. veka), kao i pitanjima socijalne umjetnosti. Autorka je udžbenika za srednje škole za predmete muzička kultura, muzička umjetnost i istorija srpske muzike.

Prof. dr Vladimir Vojinović rođen je 1978. godine u Nikšiću. Objavio četiri romana i knjigu pripovjedaka. Doktorirao iz oblasti crnogorske književnosti na Filozofskome fakultetu u Nikšiću. Organizator je prvih zajedničkih nastupa crnogorskih izdavača na sajmovima knjiga u Lajpcigu i Frankfurtu. Profesor je na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost na Cetinju, član Crnogorskoga PEN centra i predśednik Društva crnogorskih izdavača. Glavni je i odgovorni urednik časopisa i izdavačke kuće Fokalizator.

Kompozicija “Tevba” nastala je 1985. godine. Fokalizatorovo izdanje notnih zapisa te kompozicije prva je publikacija edicije “Orkestar”. Publikaciju u ime Fokalizatora potpisuje glavni i odgovorni urednik prof. dr Vladimir Vojinović, notografiju je izradio Vili Ferdinandi a dizajn i prelom tehnički urednik Milutin Marković.