Foto: Fokalizator

Na Festivalu “Neđelja slovenačke drame”, čije je 54. izdanje organizovalo Prešernovo pozorište uz podršku Ministarstva kulture Slovenije i Opštine Kranj, a koji je zapravo centralni festival predstava slovenačkih dramskih tekstova, nagrađena je omnibus predstava “Seksualni odgoj II”, čije su autorke Tjaša Črnigoj, Tijana Todorović, Lina Akif, Nika Rozman, Sendi Bakotić, Vanda Velagić, Tea Vidmar, Lene Lekše i Barbara Kapel.

U glavnoj takmičarskoj selekciji bilo je sedam predstava, kroz cijelu selekciju prošlo je preko 300 umjetnica i umjetnika, a dodijeljeno je pet nagrada za glavnu selekciju od čega su dvije nagrade pripale omnibus predstavi “Seksualni odgoj II”. Predstava je rađena u produkciji Nove pošte (Zavod Maska i Slovenačko omladinsko pozorište Ljubljana) i festivala Grad žena, a dobila je nagradu publike kao i specijalnu nagradu žirija Neđelje slovenačkog teatra. Prešernovo pozorište dodeljuje nagradu po izboru publike u saradnji sa listom Gorenjski glas i opštinom Kranj.

Crnogorska umjetnica Tijana Todorović dobitnica je i nagrade za najbolju scenografiju za predstavu “Cure” na 27. Festivalu Art Trema, u Rumi. U pitanju je dokumentarna predstava koja je nastala na temeljima ispovijesti žena iz tri generacije: izvođačica u njihovim tridesetima, njihovih majki koje imaju oko šezdeset godina i njihovih baka koje imaju oko osamdeset godina.

Predstava “Cure” je i u glavnoj selekciji Festivala Marulićevi dani u Splitu, koji se održava krajem aprila.