Foto: Lupiga/Privatna arhiva

Regionalno poznati kolumnista i pisac Dragan Bursać biće prvi gost jednomjesečnog rezidencijalnog boravka u Kući Stojanovića, odlučila je komisija Narodne biblioteke “Radosav Ljumović”.

On će u Podgorici boraviti od 15. maja do 15. juna i za to vrijeme ima obavezu da napiše književno djelo – poeziju, prozu ili dramu.

Podsjećamo, podgorička Narodna biblioteka krajem marta je pozvala sve zainteresovane literarne stvaraoce da se prijave za prvu književnu rezidenciju. Ona će snositi troškove puta, smještaja i boravka rezidenta. Takođe, biće izdavač književnog teksta napisanog tokom boravka.

Dragan Bursać rođen je 1975. godine. Odrastao je u Bosanskom Petrovcu, Gimnaziju završio u Sremskoj Mitrovici, a diplomirao na Filozofskom fakultetu u Banjaluci. Ovaj profesor filozofije i sociologije novinarstvom se bavi od 1998, a nakon diplomiranja radio je kao novinar na Radio Banjaluci. Od 2009. do 2016. bio je novinar i kolumnista portala BUKA. Od 2014. objavljuje kolumne za Al Jazeera Balkans, a danas piše i za portale Radio Sarajeva, Autonomija (Vojvodina), Antene M i Caffe del Montenegra. Član je PEN Centra Bosne i Hercegovine od 2021. godine. Dobitnik je brojnih regionalnih i svjetskih nagrada za doprinose novinarstvu i hrabro izvještavanje. Živi i radi u Banjaluci.

Do sada su objavljena njegova djela objavljena “PTSP Spomenar” (Sarajevo, 2018) i “Čekajući Dylan Doga u Srebrenici” (Sarajevo, 2022).