Foto: Tone Stojko, Sa(n)jam knjige u Puli

Podgorica – U izdanju Fokalizatora uskoro će se u crnogorskim knjižarama pojaviti najnoviji roman Andreja Nikolaidisa “Anomalija”. Riječ je o svojevrsnom eksperimentu formom, koji donosi zanimljivu priču o kraju svijeta kakvog poznajemo.

“Ovaj roman će nasmijati, zgaditi, oduševiti, tražiti od nas više nego što drugi tekstovi traže, zagrcnuti nas ali i zamisliti. Nikolaidis je napisao najkompleksnije djelo do sada, pretenciozno i zahtjevno. I podsjetnik koji će malo ko shvatiti ozbiljnije nego što se literatura shvata. Ako smo na trenutak zaboravili da je Nikolaidis književnik koji tretira maltene na dnevnom nivou crnogorsku i regionalnu stvarnost, a ovdje je
Nikolaidis i sam, s književne tačke gledišta, bio i hroničar i polemičar i analitičar”, zapisala je književna kritičarka Dragana Erjavšek.

Prvo izdanje romana “Anomalija” objavila je izdavačka kuća Buybook iz Sarajeva, a rukopis je za crnogorsko tržište Nikolaidis povjerio redakciji Fokalizatora, u kojoj obavlja poslove urednika za esejistiku. Fokalizator je i pravni zastupnik Nikolaidisa pred tuzlanskim institucijama kulture i manifestacijom Cum grano salis, koja dodjeljuje godišnju nagradu za roman “Meša Selimović”, a u čijem je ovogodišnjem žiriju bio i Nikolaidis.

Andrej Nikolaidis rođen 1974. godine u Sarajevu. Književnik je i kolumnista. Njegovi najčitaniji romani su “Mimesis”, “Sin”, “Dolazak” i “Mađarska rečenica”. “Sin” je roman za koji je dobio Nagradu Evropske unije za književnost. Za roman “Odlaganje. Parezija” dobio je crnogorsku državnu nagradu “Miroslavljevo jevanđelje”. Godine 2017. za roman “Mađarska rečenica” dobio je Nagradu “Meša Selimović” za najbolji roman na prostoru BiH, Srbije, Hrvatske i Crne Gore. Dobitnik je i Trinaestojulske nagrade. Njegovi romani prevedeni su na 14 svjetskih jezika. Živi u Ulcinju.