Foto: Luka Ratković

Podgorica – Komemoracija Branku Banjeviću biće održana danas u 12 sati u Narodnoj biblioteci „Radosav Ljumović“ u Podgorici, a govoriće Dragan Radulović, predśednik Matice crnogorske, Nela Savković Vukčević, kulturološkinja i Novica Samardžić, urednik i publicista. Medijator komemoracije je Dubravka Drakić, glumica.


Branko Banjević (1933–2022) istaknuti crnogorski pjesnik, urednik, književni kritičar i antologičar preminuo je 13. oktobra 2022. Bio je predśednik Matice crnogorske od 1999. do 2013. godine, osnivač je i prvi predśednik Crnogorskog društva nezavisnih književnika (CDNK) i jedan od osnivača crnogorskog PEN-a.


Objavio je knjige poezije: Napuklo sunce, Gavran hrani Crnu Goru, Tica ili jama, Glasovi, Balšine pjesme, U svijetloj budućnosti. Priredio je veći broj književnih antologija, koncipirao je i sa saradnicima uredio antologijsku biblioteku crnogorske književnosti Luča.


Crnogorska kultura je njegovom smrću izgubila jedinstvenu ličnost i stvaraoca. Njegova nesebična briga za dobrobit Crne Gore, njene kulture, državnosti i nacionalnog dostojanstva zauvijek će ostati snažan podsticaj i uzor pokoljenjima.