Foto: Standard

Podgorica – Više desetina podgoričkih ulica se trenutno vode kao bezimene. Problemi s kojima se suočavaju stanovnici Glavnoga grada, koji su nastanjeni u tim ulicama su brojni – od banalnih situacija do čak nemogućnosti da se izdaju lična dokumenta, registrovana na adresi stanovanja.

Jedna takva ulica prostire se uz samo brdo Ljubović, u gusto naseljenom istoimenom naselju. Iako je rekonstruisana prije više od godinu dana, još nije dobila svoje zvanično ime.

Vođeni takvim primjerima, koji su u Podgorici brojni, Portal Standard je zatražio odgovore od nadležnih i dobio ih. Nažalost, razlozi su, vjerovali ili ne, političke prirode i opstrukcije resornog Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, na čijem je čelu u tehničkom mandatu Vesna Bratić.

Predśednik Savjeta za davanje prijedloga naziva naselja, ulica i trgova u Skupštini Glavnog grada Vladimir Vojinović objasnio je za Standard da „više desetina podgoričkih saobraćajnica čekaju da budu nazvane po istaknutim ličnostima“.

“Faktički, od kraja proljeća pošle godine Skupština čeka saglasnost resornoga ministarstva da preduzme i posljednji korak u toj proceduri – glasanje u Skupštini. No, očitim opstrukcijama, Ministarstvo odlaže taj trenutak, nadajući se da će tako dočekati momenat isticanja mandata Skupštini, i onemogućiti da se procedura privede kraju u ovom mandatu gradske uprave. Štaviše, Ministarstvo se odvažilo na to da za pojedine ličnosti dopuni dio Programa, jer navodno te ličnosti ne zaslužuju spomen-obilježja. Javnost je o tome obaviještena, budući da su na tu vijest reagovali članovi porodica pojedinih značajnih ličnosti. To je uistinu druga smrt za mnoge one koji su dio života, ili život cio, krvarili za slobodu svoje zemlje. Najporaznije je u cijeloj toj priči upravo činjenica da se takav doprinos osporava ženama, što predstavlja poseban vid mizoginije“, tvrdi Vojinović.