Foto: Luka Ratković

Dvoknjižje izabranih djela Branka Banjevića, knjige „Glasovi“ i „Osvrti“, biće predstavljeno večeras u 18 sati u Nacionalnoj biblioteci „Đurđe Crnojević“ na Cetinju, a o autoru i njegovim djelima govoriće urednik izdanja Marko Špadijer i književnici Dragan Radulović i Vladimir Vojinović. Promociju organizuju Matica crnogorska i Nacionalna biblioteka Crne Gore, a program će voditi Dragana Erjavšek

Dvotomna odabrana djela Branka Banjevića objavljena su povodom godišnjice smrti toga istaknutog crnogorskog književnika, književnog kritičara, esejiste, antologičara i urednika, u suizdanju Matice crnogorske i Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske (NZCH).

Prvi tom „Glasovi“ donosi pet knjiga poezije Branka Banjevića, istaknutoga crnogorskog pjesnika, urednika, književnoga kritičara i antologičara, predśednika Matice crnogorske od 1999. do 2013. godine, osnivača i prvoga predśednika Crnogorskog društva nezavisnih književnika (CDNK) i jednoga od osnivača Crnogorskog PEN centra.

U drugom tomu izbora iz djela „Osvrti“ našli su se prvi put u jednoj knjizi sabrani tekstovi Branka Banjevića o književnosti i jeziku, književni prikazi i bilješke, intervjui i izjave. Poglavlje „O piscu i djelu“ sadrži tekstove Novice Samardžića, Lidije Vukčević-Vučurović i Vladimira Vojinovića, posvećene Banjevićevoj poeziji, poetici i njegovom doprinosu afirmaciji crnogorske nacije, jezika i književnosti. Knjiga donosi i selektivnu bio-bibliografiju autora koju je sačinila Nada Drašković

Knjige u ime izdavača potpisuju Ivan Ivanović, generalni sekretar Matice crnogorske i Nenad Bogdanović, predsjednik NZCG.