Foto: Duško Miljenović

Komad “Stub soli” Aleksandra Radunovića Popaja, u režiji Javora Gardeva, izvedne je premijerno i jednom već repriziran u Zetskome domu.

“Od prvog kontakta sa Javorom Gardevom, bilo mi je jasno da će proces rada na predstavi biti neobično i nezaboravno iskustvo. Ako bih morao da odaberem jednu riječ koja bi opisala naš odnos tokom procesa rada na sređivanju teksta, bila bi to riječ – razumijevanje. Vjerujem da je taj i takav odnos učinio da, skupa s fenomenalnom ekipom glumaca, asistentom režije, dramaturgom, scenografom, kompozitorkom, kostimografkinjom i ostalim dragim i vrijednim  ljudima  koji su učestvovali u stvaranju ove predstave, dođemo do još jednog bisera crnogorskog teatra”, kazao je Radunović nakon premijere.

Radunović je posebno istakao rad glumačkoga ansambla koji je “donio nešto što se rijetko viđa u crnogorskim ali i u regionalnim teatarskim produkcijama.”

“Uvjeren da je ovo do sada najbolja inscenacija nekog od mojih dramskih tekstova,” dodao je Radunović.

I reditelj Gardev je iskazao zadovoljstvo postignutim, te je ovu premijeru nazvao važnim iskustvom “jer je to bio test kako autonomna konstrukcija mašte, koju je izgradila mala grupa ljudi, komunicira sa velikom grupom ljudi.”

“Na moje zadovoljstvo, glumci su srušili zid između njih i publike od početka, i glumom su vrlo brzo prenijeli tekst na publiku. Uprkos mom strahu da li će se ovo dovoljno brzo desiti, glumci su uplivali u svoje vode i u komunikaciji sa publikom predstava je nadrasla postignuto na probama i prodrla u svijest publike, što me posebno raduje,” rekao je Gardev.

U predstavi glume Dejan Ivanić, Ana Vujošević, Jelica Vukčević, Vule Marković i Jelena Laban. Dramaturg je Rajko Radulović, scenograf Nikola Toromanov, kostimografkinja Lina Leković,  kompozitorka Nina Perović i asistent režije Damjan Pejanović. Predstava će se ponovo naći na repertoaru Zetskog doma u aprilu.