Foto: ilustracija

Podgorica – Skupština Matice crnogorske uputila je danas apel političkim partijama da pokažu odgovornost, podstaknu proces uspostave funkcionalnoga Ustavnog suda, kako bi se što prije raspisali vanredni parlamentarni izbori.

“Suočeni sa dubokom političkom krizom koja prijeti da Crnu Goru dovede do institucionalnog sloma s mogućim nesagledivim posljedicama po građanski mir, budućnost njenih građana i suverenost crnogorske države, Skupština Matice crnogorske upućuje apel političkim akterima, partijama i međunarodnoj zajednici da pokažu odgovornost i doraslost aktuelnom trenutku, uspostavljanjem funkcionalnog Ustavnog suda i da raspisivanjem parlamentarnih izbora učine mogućim formiranje kredibilne Vlade.

U saopštenju Skupštine MC, navodi se da je ta instutucija od osnivanja 1993. godine principijelno branila mir, građanske i evropske vrijednosti, a kao identitetska institucija posebno vodila računa o državnim i nacionalnim interesima Crne Gore.

“U posljednje dvije godine naša se domovina suočava sa sve ozbiljnijim opasnostima i destrukcijama, koje prijete da uruše njen identitet, utemeljen u hiljadugodišnjoj državnosti sa četiri crnogorske dinastije, veličanstvenoj antifašističkoj narodnooslobodilačkoj borbi tokom Drugog svjetskog rata i na referendumu od 21. maja 2006. godine. Smatramo da se u periodu pred nama, na predstojećim predsjedničkim i parlamentarnim izborima, odlučuje sudbina i karakter crnogorske države. Ako suverenističke i istinske građanske snage, uz podršku manjinskih naroda, ne ostvare rezultat kojim će odbraniti crnogorski građanski, nacionalni, kulturni i duhovni identitet – ideje i vrijednosti tzv. „srpskog sveta“ će snažiti, s prijetnjom da u konačnom budu i ostvarene” saopšteno je iz MC.

iz MC poručuju da će se narednih godina upravo u Crnoj Gori voditi odlučujuća politička borba za realizaciju starog velikodržavnog projekta pod novim imenom, uz finansijsku, medijsku i logističku pomoć Republike Srbije i Srpske pravoslavne crkve.

“Naime, svima bi trebalo biti jasno da bez potčinjavanja Crne Gore projektu ‘srpskog sveta’, nije moguće ostvarenje ideje Velike Srbije. Prvi i odlučujući korak bi bio promjena crnogorskog identiteta u srpski, a zatim i obračun s crnogorskom državnošću. Stoga bi svi akteri na političkoj i javnoj sceni, ali i politički predstavnici zapadnih zemalja, morali znati da je i sudbina „srpskog sveta“ najbliže skopčana sa sudbinom Crne Gore. Upravo zbog toga svjedočimo svakodnevnim napadima i negiranju crnogorske nacije, crnogorske kulture, crnogorskoga jezika, Crnogorske pravoslavne crkve kao i nasrtajima na institucije, intelektualce i pojedince koji ove identitetske vrijednosti afirmišu i štite. Napadima kojima se u 21. vijeku hoće osporiti garantovana, elementarna ljudska prava i ugroziti lično dostojanstvo. Matica crnogorska je uvjerena da crnogorsko građansko, državno i nacionalno biće ima dovoljno snage da se odupre aktuelnom nacionalističkom i  velikodržavnom nasrtaju, kako bi Crna Gora saglasno svojim temeljnim vrijednostima, potvrđenim na referendumu 2006. godine, gradila svoju budućnost i prosperitetno društvo” navode iz MC.