Foto: Lovćenske straže

Cetinje (izvor: portalanalitika.me) – Povodom diskriminacije Fakulteta za crnogorski jezik i književnost od strane Ministarstva prosvjete, grupa profesora FCJK obratila se diplomatskim predstavnicima u Crnoj Gori pismom uz koje su priložili dokaze kojima dokumentuju svoje tvrdnje.

Kako navode u pismu, Fakultet za crnogorski jezik i književnost na Cetinju ponovo je na udaru Ministarstva prosvjete Crne Gore.

“Tokom prethodne godine pisali smo vam o tome kako je tadašnja ministarka Vesna Bratić diskriminisala FCJK time što je u više navrata vršila finansijsku blokadu naše institucije. Takođe, naš fakultet je tada javno napadan i od bivšega premijera Zdravka Krivokapića. Smjenom Zdravka Krivokapića i Vesne Bratić nije došlo do promjene odnosa prema FCJK. Naime, od 1. avgusta tekuće godine na snagu su stupile izmjene Zakona o zaradama zapošljenih u javnom sektoru kojim se profesorima s univerzitetskim zvanjima uvećavaju plate do 65%. Svi profesori s univerzitetskim zvanjima u Crnoj Gori od tada primaju uvećane plate. Svi osim profesora FCJK. Zato što ministar Vojinović zakon tumači slobodno i poziva se na članove zakona koji ne postoje. Smatramo da je posrijedi nešto drugo”, ističu oni. 

Naglašavaju da je Vojinović, koji je u javnosti do izbora u zvanje ministra bio poznat kao veliki promoter rusofilije, a očitim iskazima poštovanja prema politici Vladimira Putina, želi diskriminisati profesore FCJK samo zato što se ne uklapaju u njegove ideološke paradigme.

“Većina profesora FCJK prepoznati su javno kao veliki protivnici ruske agresije na Ukrajinu, ali i kao kritičari ruskoga i srpskoga miješanja u crnogorsku unutrašnju politiku. Smatramo da baš zbog takvih naših stavova ministar Vojinović otvoreno gazi zakone Crne Gore, svjesno izvršavajući svoju ideološku misiju koja mu je zacrtana u Beogradu i Moskvi – da uništi sve institucije koje se bave crnogorskom kulturom, jezikom i identitetom. Drugoga objašnjenja nemamo”, kažu u pismu. 

Kao ljudi koji duboko vjeruju u dijalog, pozvali su preko advokata Miloša Vukčevića ministra Vojinovića na mirno rješavanje spora i razgovor oko nastaloga problema, međutim, kako dodaju,  on nije odgovorio na njihove zahtjeve. 

Pravdu će, ističu, zasigurno tražiti na sudu.

“Ovaj problem profesora FCJK očitava dubinu podjela u Crnoj Gori budući da se preko ruskih igrača sve više favorizuju srpska nacionalna misao i srpsko-ruska propaganda, dok se na svaki izraz crnogorskoga patriotizma djeluje sankcijama i diskriminacijom. A FCJK je institucija koja Crnu Goru vidi kao demokratsku, slobodnu, uređenu zemlju u Evropskoj uniji. Smatramo da upravo to najviše smeta ministru Vojinoviću. Jer – kako reče istoričar Vukota Vukotić – toga u Rusiji danas nema”, zaključuju u pismu. 

Pismo potpisuju: 

Prof. dr Sofija Kalezić

Prof. dr Adnan Čirgić

Prof. dr Vladimir Vojinović

Prof. dr Andrijana Nikolić

Prof. dr Boban Batrićević

Doc. dr Aleksandar Radoman

Doc. dr Milan Marković

Doc. dr Ethem Mandić”.