Foto: privatna arhiva

Predśednik Srbije Aleksandar Vučić, gostujući u emisiji “Ćirilica” autora Milomira Marića na TV Happy i odgovarajući na pitanje domaćina o protestima u Novom Sadu, optužio je demonstrante i njihovoga “predvodnika”, “Brkovićevoga unuka čudnoga imena” za uništavanje srpskih državnih simbola.

Više stotina hiljada demonstranata iskazalo je juče širom gradova Srbije revolt zbog masovnih ubistava u toj zemlji, a protesti su bili nenasilni i bez incidenata. Vučiću je, međutim, posebno bio interesantan protest u Novom Sadu, a naročito onaj na kome se našao Brajan Brković, kao dio “levih, anarho-liberalnih grupacija ogoljeno antisrpske orijentacije”.

Vučić i njegova administracija posljednjih dana nose se sa posljedicama užasnih događaja u Beogradu i Mladenovcu, ali i sa pritiscima koji dolaze sa adresa najznačajnijih svjetskih medija. Na dan višestrukoga ubistva u školi na Vračaru New York Times objavio je veliki članak o paralelnom usponu Vučića i kriminalnih klanova u Srbiji. Taj članak preveden je i u cjelosti objavljen na portalu Libertaspress. Njujork Tajms: Predsjednik, fudbalski huligani i kuća horora (libertaspress.me)

Srpski građanski aktivista Brajan Brković rođen je 1993. u Podgorici, a osnovnu i srednju školu završio je u Pančevu, đe je osnivao organizaciju Re:akcija koja se bavila problemima srednjoškolaca. Diplomirao je u Novom Sadu, a specijalističke studije završio u Beogradu na Fakultetu za ekonomiju, finansije i administraciju. Od 2016. kordinator je za projekte u nevladinoj organizaciji Centar za interkulturnu komunikaciju u Novom Sadu. Bio je jedan je od organizatora protesta “1 od 5 miliona” u Novom Sadu. Osnivač je “Omladinsko studentske akcije Novi Sad”. Aktivizmom se bavi kroz teme omladinske politike, antifašizma, ekologije i urbanizma. Jedan od organizatora svih protesta u Novom Sadu od 2019. do danas uključujući i proteste protiv Rio Tinta, Generalnog urbanističkog plana, Buna protiv mafije kao i proteste za očuvanje Šodroša. U februaru 2023. godine sa aktivistima iz različitih aktivističkih inicijativa u Novom Sadu osniva Građanski pokret Bravo! – Borba, ravnopravnost, odgovornost. Bavi se digitalnim marketingom.