Ženama je u Nemačkoj i dalje lakše da osnuju i vode sopstveni posao nego da se probiju u upravu nekog većeg preduzeća, pokazuju studije objavljene uoči 8. marta. (dpa – standardna prava upotrebe) Foto Credit: Annette Riedl/dpa

Frankfurt (dpa) – Udio žena u upravi velikih njemačkih preduzeća prošle godine je porastao. Istovremeno, manje žena vodi male i srednje firme, navela je razvojna banka KfW u studiji objavljenoj uoči Međunarodnoga dana žena.

U Njemačkoj ima oko 3,8 miliona malih i srednjih preduzeća. Samo jednu od šest, odnosno njih 608.000, vode žene. Godinu dana ranije bilo ih 638.000, a najviše 2013. kada su žene vodile 19,4 odsto takvih firmi.

Glavni ekonomista KfW, Frici Keler-Gajb (Fritzi Koehler-Geib), je ocijenila da je krivac recesija osnivanja malih preduzeća.

“Ko želi šeficu, tome trebaju i osnivačice i žene u svim privrednim sferama i granama”, rekla je Keler-Gajbova povodom 8. marta. Žene uglavnom vode preduzeća u uslužnom sektoru, koja su u prośeku manja i koja su teško stradala u pandemijskoj krizi.

Za razliku od malih i srednjih preduzeća, udio žena u rukovodstvu velikih preduzeća je u posljednje vrijeme rastao. Dijelom je tako zbog propisa o kvotama. Od avgusta, u firmama kotiranim na berzi, sa više od 2.000 zaposlenih i barem tročlanim upravnim odborom, najmanje jedno mjesto u odboru mora da zauzme žena.

Kvota zastupljenosti žena u upravi preduzeća sa više od 2.000 zaposlenih na snazi je od 2015. Očekivanja da će to ubrzati ulazak žena u rukovodeće strukture malih i srednjih preduzeća do sada se nije ostvarila, ukazuje studija.

Prema istraživanju njemačkog kreditnog biroa Šufa koje je u februaru pokrilo 4,5 miliona preduzeća, velika neravnoteža između muških i ženskih menadžera opstaje.

Prema tom istraživanju, barem jedna žena je vlasnik ili radi u upravi samo 26,4 odsto tih firmi.

Istraživanje ukazuje da je ženama lakše da postanu svoj šef, nego da uđu u vrh nekog većeg preduzeća.

Tako 30 odsto svih samostalnih preduzeća, u koje spadaju i zanati i samostalne djelatnosti, vode žene. Istovremeno, samo u 20,6 odsto velikih ili kapitalnih preduzeća u upravi radi barem jedna žena.

Autor: Friederike Marx (Frankfurt); prevodilac: Vladimir Tintor (Beograd); urednik: Boris Babić (Beograd)