Foto: Fokalizator

Podgorica – Roman “Antonije napušta Boga” crnogorskoga književnika Andreja Nikolaidisa objavljen je upravo u izdanju Fokalizatora.

Novo romaneskno štivo Nikolaidisa podijeljeno je u dvije cjeline. U prvoj srijećemo prepoznatljivi naratorski glas, što se obraća ličnim “ispovijedima” ili u epistolarnoj formi, dok je druga cjelina strukturirana nalik štivu romana “Mađarska rečenica”. Tek slijedi kritička prosudba romana, no već nakon prvog čitanja poznavaocima Nikolaidisove proze postaje jasno da je autor takođe ne tako davno objavljenoga romana “Anomalija” posve duboko u novoj stvaralačkoj fazi, koja je dodatno učvršćena ovim rukopisom. Knjigu prati i soundtrack, koji se u vidu Spotify muzičke liste otvara skeniranjem QR koda. Poseban ugođaj je čitati novu Nikolaidisovu prozu uz muzičke numere koje su i autora makar djelimično motivisale dok je smišljao određena fabularna rješenja.

Andrej Nikolaidis rođen 1974. godine u Sarajevu. Za roman “Sin” dobio je Nagradu Evropske unije za književnost. Za roman “Odlaganje. Parezija” dobio je crnogorsku državnu nagradu “Miroslavljevo jevanđelje”. Godine 2017. za roman “Mađarska rečenica” dobio je Nagradu “Meša Selimović” za najbolji roman na prostoru BiH, Srbije, Hrvatske i Crne Gore. Dobitnik je i Trinaestojulske nagrade. Njegovi romani prevedeni su na 14 svjetskih jezika. Živi u Ulcinju.

Roman “Antonije napušta Boga” peta je knjiga u Fokalizatorovoj ediciji Savremeni crnogorski roman, a u pripremi su i romani Ognjena Spahića, Damira Karakaša i Jovana Nikolaidisa, koji će izići iz štampe tokom jeseni.

Knjigu potpisuju glavni i odgovorni urednik Vladimir Vojinović, urednica izdanja i lektorka Sanja Vojinović i tehnički urednik i dizajner Milutin Marković.