Podgorica – Upravo je objavljen roman “Anomalija” Andreja Nikolaidisa, prvo crnogorsko, odnosno Fokalizatorovo izdanje novog romaneksnog štiva proslavljenoga autora, koje se prije par mjeseci pojavilo u Sarajevu, u izdanju Buybooka.

Anomalija je definitivno roman, premda bi mogla da se čita i kao zbirka priča, tematski jasno povezanih. Strukturom možda najviše podseća na Grobnicu za Borisa Davidoviča, odnosno na Sedam poglavlja jedne iste povesti, s tim što ih je u Anomaliji devet i što je Nikoalidis odlučio da doda objašnjenje onoga što se u „poglavljima“ događa. Tekst je podeljen na dva nejednaka dela. Najpre pomenutih devet priča skupljenih pod nazivom „toccata“. U njima se pripovedaju priče iz savremenog vremena, ali se sve završavaju neslućenim anomalijama, odnosno prodiranjem potpuno neočekivanih elemenata u narativni svet. Na primer, u prvom poglavlju koje nosi naziv „To nije bio Bog“, priču scenariste o ultimativnom nasilju koje čini pripadnik političke elite, prekida kiša ljudskih tela koja pada s nebesa i razbija se o zidove i tlo kao da su u pitanju zrele kruške. Naredna se poglavlja završavaju sličnim „anomalijama“: pojavom dinosaurusa, eksplozijom aviona iz budućnosti, ili bombardovanjem od pre pedesetak godina… Sve ove anomalije deluju kao deus-ex-machina završeci priča i da nema drugog, značajno kraćeg dela knjige, pod nazivom „fugue“, ostalo bi nejasno zbog čega dolazi do spoja nespojivog, do cepanja naše prostorno vremenske dimenzije”, zapisao je u pogovoru Fokalizatorovoga izdanja “Anomalije” član redakcije Fokalizatora za Srbiju književni kritičar Vladimir Arsenić.

Uz taj tekst, objavljen je i pogovor književne kritičarke Dragane Erjavšek koja je primjetila da je u pitanju roman koji će “nasmijati, zgaditi, oduševiti, tražiti od nas više nego što drugi tekstovi traže, zagrcnuti nas ali i zamisliti.”

“Nikolaidis je napisao najkompleksnije djelo do sada, pretenciozno i zahtjevno. I podsjetnik koji će malo ko shvatiti ozbiljnije nego što se literatura shvata. Ako smo na trenutak zaboravili da je Nikolaidis književnik koji tretira maltene na dnevnom nivou crnogorsku i regionalnu stvarnost, a ovdje je Nikolaidis i sam, s književne tačke gledišta, bio i hroničar i polemičar i analitičar”, zapisala je Erjavšek.

Knjigu u ime uredništva potpisuje prof. dr Vladimir Vojinović, a dizajn korica i tehničku obradu teksta obavio je Milutin Marković.

Štampu ovog Fokalizatorovog izdanja na konkursu za 2022. godinu podržao je Sekretarijat za kulturu i sport Glavnoga grada Podgorice, a knjiga će biti u prodaji sredinom sljedeće sedmice, u knjižarama Narodne knjige.